Defne Pelet, kömürün bir alternatifi ve kömürün vermiş olduğu zararların hiçbirini vermeden hem ısınmayı sağlayan hem de doğa dostu, çevreci pelet yakıtını üretiyor.
Hatay’da ailesinin sahip olduğu defne kurutma işletmesinde çıkan yakında atıl durumdaki defne dallarının söndürülememesi üzerine dalların yüksek yanıcı özelliğini fark etti. Ardından dalların yanıcı özelliğini değerlendirmek üzere düşünmeye başladı. Doğayı kirletmeden hatta doğayı koruyarak ısınma ihtiyacına çevreci bir alternatif sunan biokütle yakıtı üretmeye karar verdi.
“Biz bu işe başlarken bir yol göstericimiz yoktu. Yeri geldi işçi gibi çalıştık.”
Ailesinden aldığı destekle 45 KW gücünde bir pres makinası satın alarak yine ailesine ait olan 100 metrekare kapalı alanda test ve denemeler yaptı. Günde 2 ton kapasiteyle başladığı üretimin ardından 2017 yılında Defne Pelet’i kurdu. Üretimi kısa sürede günde 5 tona çıkarttı.
“Kırsal okuyan öğrencilerin hepsi, bir istihdam alanı olmadığı için buradan gitmek istiyor. Buradaki gençleri buraya geri toplamak istiyorum.”
Türkiye genelinde defne dal atıklarından biokütle yakıtı üreten ilk şirketi kurarken, pelet yakıtı alanında ülkemizin tek kadın girişimcisi olarak faaliyet gösteriyor. Üretimi günde 20 tona çıkardıktan sonra ilk ihracatı Finlandiya’ya gerçekleştirdi.
“Sistem çok yeni olduğu ve bir kadın olduğum için bunun handikaplarını çok yaşadım ancak şuan bu durum bir pozitif ayrımcılığa dönüştü. ”
Abacı, üretimini artırarak Türkiye’de ve dünyada pelet yakıtı konusunda ilk akla gelen marka olmayı hedefliyor.