Aytan, GeneOn’da atıkların daha etkili, çevreci ve düşük maliyetli geri dönüşümü için biyolojik teknolojiler üretip, bunları ilgili yerlere ulaştırmayı hedefliyor.

İstanbul Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünde devam ettiği lisans eğitiminin son yılında TÜBİTAK Teknogirişim’den destek alarak şirketini kurdu. PET türü plastiği ham maddelerine kadar parçalayan tamamen biyolojik, çevreye zararsız ve etkin bir enzimin bakterilerle üretimi üzerine çalışmaya başladı.

“Doğada plastiği ve atık suyu geri dönüştüren bakteriler var. Bizim yaptığımız şey bu bakterilerin bu işi nasıl yaptığını keşfetmek, bunları geliştirmek ve endüstriyel üretime uyarlamak.”

Dünyada bu enzim üzerinde çalışan az sayıda kişiden biri olarak TÜBİTAK’tan proje başarı belgesi aldı. TÜBİTAK’dan aldığı ikinci destekle koenzim aktivitesini artırarak endüstriyel üretime uyarlamak için çalışıyor.
Bir diğer projesi olan boyalı tekstil atık sularının yine tamamen biyolojik, kimyasal içermeyen ve çevreye zarar vermeyen bir bakteriyel enzimle dekolorizasyonu (eski saf rengine döndürülmesi) ve su sarfiyatının önüne geçilmesi için geliştirdiği proje KOSGEB tarafından desteklendi. İlk prototipi ortaya çıkan projenin sektördeki birçok büyük firmayla ön çalışmaları tamamlandı.

“Laboratuvar işleri çok uzun sürer genelde. O gün şanslıysam 12 saat çalışırım. Benim için tatil gibi olur.”

Enzim aynı iş için üretilen kimyasallara göre çok daha aktif, hızlı ve zararsız bir çözüm olarak iş görüyor.

“Ekibim de kadınlardan oluşuyor. Yapamazsın diyenler de şimdi bizimle işbirliği yapıyor.”

Çevreci bir yaklaşımı benimseyen şirket; daha sağlıklı, daha az maliyetli ürünler üreterek, biyolojik geri dönüşümü yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Ayşegül Abacı

2021 Yılı Türkiye'nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimcisi

Sadriye Görece

2021 Yılı Türkiye'nin Kadın Sosyal Girişimcisi